Urška Žolnir ostala brez medalje

Avtor: B. PLANINžIČ st.
Datum: 18. 05. 2002
[IMG1]
Maribor - Drugog dana skupina najboljih judaša Starog kontinenta u dvorani Tabor u prekrasnom ambijentu, kakav jamačno još nije viđen od 1984.godine, kada je izgrađena, ponovo je donio obilje radosti u slovenski tabor, nažalost samo ženskom, što se uostalom i očekivalo. Na ime, 21-godišnja Celjanka Urška žolnir ( do 63 kg ), zabijeležila je tri pobjede zaredom i stigla nadomak druge domaće medalje.
Prvo je Urška svladala Austrijanku Claudiu Heill, potom još Hrvaticu Martinu Bašić te nakon dugotrajne i iscrpljujoće borbe Portugalku Andre Cavalleri. U polfinalu za protivnicu je imala Britanku Karen Roberts koja ju je porazila ipponom 35 sekundi prije kraja meča. Uborbi za treće mjesto bolja od nje bila je Belgijka Gella Vandecaveyea, sedmerostruka europska prvakinja, tako da je Urška nažalost ostale bez medalje ( peta ). No i s prikazanim njezin trener ( celjski Sankaku klub ), ujedno i izbornik reprezentacije, Marjanom Fabjan ima razloga za ponos.
- Prije prvenstva bez razmišlanja bih potpisala 5. mjesto, ali nakon tri dobivene borbe, iskreno, malo sam razočarana. Uzrok mom porazu je mali trenutak ne pažnje na tatamiju, što je aktualna europska prvakinja znala iskoristiti - rekla je poslije žolnir.
Puno kraće na tatamiju zadržala se 19-godišnja Ljubljančanka Maja Oblak ( do 57 kg ), izgubivši u osmini finala protiv Belgijke Marisabel Lomba bez prava na popravni ispit u repesažu.
Muški dio reprezentacije ponovo je ostao kratkih ruku. Denis Rus, 20-godišnji Ptujčan u kategoriji do 73 kg, na startu je poražen od Latvijca Sevoloda Zeljonisa, zatim ga je u repesažu eleminirao Britanac Lee Burbrike.
Ruslan Jankovski, iskusni 30-godišnji Kijevljanin sa slovenskom putovnicom, profesor i trener JK Koroški Holding, prvo je poražen od Turčina Irakli Uznadzea, inače Gruzijca po podrrijtlu, i trećeg sa EP u Parizu 2001, potom i od brončanog sa OI u Sydneyu, Portugalca Nuna Delgada.
U kategoriji do 90 kg Jure žimic iz ljubljanske Olimpije ( 20 godina ), bacao se po strunjači još kraće vrijeme. U 1.kolu je bio slobodan, a onda se našao u bezizglednoj situaciji protiv Talijana Francesa Leprea, uvjerivši se po istinskoj snazi sudionika ovog prvenstva.
žENE
Do 57 kg: 1. Cavazzuti (Ita),2.Bonisch (Njem), 3.Fernandez (žpa) i Gravenstijin (Niz).
Polufinale - do 63 kg: Roberts (VB)- žolnir (Slo), Decosse (Fra) - Kouzina (Rus).
Finale: Decosse - Roberts.
Za 3. mjesto: Vandecaveye (Bel) - žolnir, Heill (Aut) - Kouzina.
Poredak: 1. Decosse ( Fra), 2. Roberts (VB), 3.Heill (Aut) i Vandecaveye ( Bel), 5. Kouzina ( Rus) i žolnir (Slo).
Kategorija Open: 1.Gerber (Njem), 2.Donguzachivili (Rus), 3. Bisseni (Fra) i Andolina (Ita).
MUžKI
Do 73 KG: 1.Laryukov (Blr), 2.Kevkhishvili (Geo), 3.Maddaloni (Ita) i Zeljonis (Lat).
Do 81 kg: 1.Uznadze (Tur), 2. Budolin (Est), 3.Meloni (Ita) i Krawczyk (Polj).
Do 90 kg: 1.Grekov (Ukr), 2. Kukharenka (Blr), 3. Zviadauri (Geo) i Huizinga (Niz).
Kategorija Open: 1.Van Der Geest (Niz), 2.Mikhaylin (Rus), 3.Sharapob (Blr) i Soares (Por).