Slovenci u sve boljem svijetlu

Avtor: mj
Datum: 04. 04. 2003
Nakon što se nisu mogli pohvaliti s probojem na stepenice Svjetskog kupa, spomenutu poziciju zauzela je u Minsku i Sofiji Raša Sraka, što je bio dovoljan povod da vodstvo Judo saveza Slovenije predstavi slovenskoj javnosti.
Sodličnim rezultatima Nives Perc, Urške žolnir, Petre Nareks, Lucije Polavder, Saše Jereba i Klemena Ferjana slovenski judo postavlja nove granice te ne krije ambiciozne planove. Uposljednje vrijeme krovna judo organizacija može se pohvaliti zvučnim uspjesima judašica, a sada se dobrim rezultatima pridružuju i judaši. Jereb je u Varšavi i Rimu upisao drugo i treće mjest, Ferjan jedno treće. Dosadašnji odlični rezultati tako najavljaju mogući proboj čak četvorice judaša na Olimpijske igre u Ateni 2004. Istina, norme za nastup na Olimpijadi potvrđuju se tek iduće godine kada će se brojiti najbolji rezultati sa 16 turnira Kupa A te dvaju europskih prvenstva. Naši natjecatelji trenutačno u Europi kotiraju veoma visoko, u ženskoj konkurenciji judašice su među prve tri države.
Pored EP-a u Njemačkoj sredinom svibnja gdje će sudjelovati 9 naših natjecatelja (pet djevojaka i četiri mladića) primarni cilj je i nastup na Svjetskom prvenstvu u japanskoj Osaki. Prvih pet mjesta sa svjetske prozivke direktno vodi na Olimpijadu, ostali moraju u dodatne kvalifikacije u okviru Kupa A.Na Europskom prvenstvu JSS želi reprizu dvaju trećih mjesta iz Maribora sa EP lani, iako će biti konkurencija u sezoni uoči olimpijade izuzetno jaka.
Prije početka EP-a svi najbolji okupit će se na državnom prvenstvu koji neće biti izborne naravi, jer su kandidati za ovogodišnji sastav repke već poznati.
"Svjesna sam da sam prvim mjestima u Sofiji i Minsku napravila više od očekivanog. I pored ozljede koju još nisam sanirala uspjelo mi je proteklog tjedna pobjediti, no to još ne znači da ću sigurno vidjeti OI iduće godine. Potreban je još veliki rad koji će uz dobru pripremljenost nedvojbeno donijeti rezultate" istaknula je Raša Sraka.
Sličnog mišljenja je i Sašo Jereb koji nastupa u konkurenciji do 81 kg te se priprema za nastupe na natjecanjima Kupa A. I Ferjan (do 90 kg) je nakon osvojenog trećeg mjesta veoma radostan. Ion će se priključiti najboljima jer je to poticaj za daljni rad. Na novinarskoj konferenciji zbog vremenskih uvjeta nije bilo predstavnika celjskog kluba Sankaku. Petra Nareks, Urška žolnir, Regina Jernejc i Lucija Polavder s trenerom Marjanom Fabjanom vraćaju se s turnira A u Tunisu, gdje su od prvog do posljedjeg u svim kategorijama zauzeli treća mjesta.